1596119066-h-600-blaty-przewodnik.jpg

Blat kuchenny. Praktyczny przewodnik kupującego

Opublikowano w dniu 30.07.2020 Kategorie: Design, Dąb

Jednym z ważniejszych elementów w kuchni jest blat roboczy. Musi pasować do zaprojektowanego wnętrza, być wytrzymały, odporny na uszkodzenia i łatwy w użytkowaniu. Istotne jest także, to czy dany blat łatwo się montuje.

Przy wyborze blatu, poza takim czynnikiem jak cena warto zastanowić się nad materiałem użytym do produkcji. Na rynku dostępny jest szeroki wybór blatów kuchennych. Możemy wybrać blaty laminatowe, z płytek ceramicznych, kamienia naturalnego i syntetycznego, metalu i naturalnego drewna. Wszystkie materiały mają swoje plusy i minusy.

W przypadku blatów laminowanych mamy mnogość kolorów do wyboru, łatwość pielęgnacji i montażu no i oczywiście cena. Nie mniej jednak takie blaty nie wybaczają błędów – wysokich temperatur, uszkodzeń mechanicznych takich jak nacięcia lub otłuczenia, nie są wodoodporne. Jakiekolwiek uszkodzenie wiąże się z wymianą całego blatu.

W przypadku blatów z płytek ceramicznych możemy puścić wodzę fantazji, ponieważ ten produkt daje nam możliwość stworzenia unikalnych kombinacji, doboru koloru czy wzorów. Niestety jest to materiał, który wymaga specjalnej obróbki krawędzi, tak aby zabezpieczyć rogi blatów przed uszkodzeniami. W przypadku uszkodzenia płytkę można wymienić nie mniej jednak jest to uciążliwe. W sytuacji, gdy chcemy uzyskać niebanalny efekt musimy liczyć się z wysokimi kosztami.

Blaty z kamienia naturalnego to rozwiązanie dla bardzo wymagających klientów z zasobnym portfelem. Jest to tworzywo do zadań specjalnych – odporne na zarysowania, wysoką temperaturę i ognio i wodoodporne. Nie mniej jednak o kamień naturalny należy odpowiednio dbać, aby uniknąć przebarwień i plam. Ich montaż wymaga specjalistycznego sprzętu. Pomimo tego , że kamień naturalny jest ponadczasowy, nie będzie, pasował do każdego wnętrza. Alternatywą jest kamień syntetyczny, nie mniej jednak jest to także materiał bardzo drogi i wymagający pracy specjalistów przy montażu.

W ostatnim czasie sporym zainteresowaniem cieszyły się także blaty z metalu. Jest to pomysł zapożyczony z kuchni przemysłowych, gdzie stawia się na wygodę użytkowania, jakość i cenę. Dlatego blat w warunkach domowych ze stali lub aluminium może cieszyć oko przy założeniu, że wybierzemy materiał dobrej jakości, który nie koroduje, nie rysuje się i nie przebarwia, co wiąże się z bardzo dużymi kosztami. Jest to materiał odporny na temperatury, wilgoć, jest łatwy do czyszczenia i bardzo higieniczny. Niestety jest to materiał, który bardzo łatwo się rysuje i wgniata, należy też go odpowiednio pielęgnować.

Coraz częściej do wykonania blatu kuchennego wykorzystuje się drewno naturalne, najlepiej twardego takiego jak buk, orzech lub dąb co gwarantuje wysoką odporność na zarysowania i uszkodzenia. Blaty wykonuje się drewna litego lub klejonego. Zastosowanie paneli z drewna klejonego gwarantuje, że drewno się nie wypacza. Niebywałą zaletą takiego blatu jest fakt, że można je docinać na dowolne kształty a obróbka i zabezpieczenie krawędzi jest stosunkowo łatwa. Pomimo tego, że taki blat należy olejować, to daje niesamowitą satysfakcję z użytkowania. Dodatkowo można go wielokrotnie odnawiać, dzięki temu jest to produkt na wiele lat, dodający kuchni niesamowitego uroku i pasujący do każdego wnętrza.

W ofercie Panmar Wood znajdziecie blaty z najwyższej jakości drewna dębowego, orzechowego i bukowego. Blaty wykonane są z litych lameli drewnianych z zachowaniem nowoczesnego wzornictwa i ekologicznych materiałów. Takie blaty należy jedynie samodzielnie zaimpregnować w celu ochrony powierzchni roboczych przed uszkodzeniami. Dodatkowo każdy klient firmy Panmar Wood może samodzielnie zaprojektować swój blat, który zostanie odpowiednio zabezpieczony olejem utwardzalnym w technologii UV. Pozwala to na możliwość samodzielnego osadzenia blatów w kuchni bez obawy na wchłanianie wody i wilgoci przez krawędzie i otwory wycięte w drewnie.

Wprowadzanie zmian
Trwa dodawanie do koszyka