1591705628-h-600-z-jakich-materialow-powstaja.jpeg

Blaty kuchenne - z jakich materiałów powstają?

Opublikowano w dniu 09.06.2020 Kategorie: Design, Dąb

Projekt i wykonanie funkcjonalnego, trwałego blatu kuchennego to zadanie o wiele trudniejsze, niż w przypadku rzadziej wykorzystywanych mebli. Powierzchnie blatów kuchennych ze swej natury poddawane są codziennej, intensywnej eksploatacji, w której efekcie ich materiał wystawiony jest na rozmaite czynniki niszczące. Jakiego typu materiały na blaty sprawdzają się najlepiej?


Blaty syntetyczne – popularne i łatwe w użytkowaniu


Przyglądając się kwestii, z czego są blaty kuchenne, nie sposób nie wymienić na początku najpowszechniejszych używanych do ich produkcji materiałów – płyty MDF, płyty laminowanej i ich pochodnych. Wykonane z nich blaty zdobią zarówno kuchnie małych mieszkań, jak i okazałych rezydencji, są także niejednokrotnie wykorzystywane w małej gastronomii. 


Płyta MDF to materiał, do którego zalety należy przede wszystkim łatwość utrzymania w czystości oraz stosunkowo niska cena. Wybierają ją chętnie zwłaszcza osoby, którym zależy na niewielkim budżecie remontowym, a przy tym nie poszukują produktu, który przetrwa lata. Niestety, ten ostatni aspekt użytkowania blatów z materiałów syntetycznych to typowy problem, z którym muszą borykać się ich właściciele. 


Korzystając z blatu metalowego czy drewnianego, zawsze mamy możliwość usunięcia powstałych na nim pęknięć czy zadrapań, przywracając mu idealny wygląd. Blat z płyty MDF czy laminowanej będzie niestety nosił ślady każdego kuchennego wypadku, co zmniejszy jego odporność na kolejne uszkodzenia, a także bezpieczeństwo w kontakcie żywności z jego powierzchnią. 


Blaty naturalne – piękne i wytrzymałe


Mimo niesłabnącej popularności blatów z płyty MDF czy laminowanej, wielu użytkowników kuchni preferuje materiały pochodzenia naturalnego, jak drewno, metal, kamień czy szkło. Jedną z motywacji jest tu z pewnością pragnienie korzystania z zasobów Ziemi w sposób odpowiedzialny, co wpisuje się dobrze w panujące obecnie trendy ekologiczne. Równie istotnym powodem, by wybrać blat naturalny, może być także niepowtarzalny efekt stylistyczny, jaki wprowadza obecność takiej powierzchni w kuchennej przestrzeni. 


Warto tu zauważyć, że choć niektóre materiały tego typu mają opinię wyjątkowo trudnych w utrzymaniu, jest to w rzeczywistości dalekie od prawdy. Najwięcej potencjalnych problemów możemy się spodziewać w przypadku blatu szklanego, oraz niektórych kamiennych, jednak i tutaj właściwa pielęgnacja oraz użytkowanie pozwolą zapobiegać większości uszkodzeń. Podobnie blaty wykonane z odpowiednio preparowanego oraz zabezpieczonego technologicznie drewna nie sprawią wcale, że ponowny remont kuchni będzie konieczny w ciągu kilku lat. Ale jeśli zależy nam, by w naszej kuchni pojawił się tak przygotowany blat


Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą blatów


Wprowadzanie zmian
Trwa dodawanie do koszyka