
Jako że blaty kuchenne są często użytkowane i rzucają się od razu w oczy po wejściu do pomieszczenia, należy zadbać o ich nienaganny wygląd i nieprzeciętne walory użytkowe. Od lat towarzyszy nam wiernie kuchenny blat z drewna, niezwykle estetyczny i trwały. Jeśli wybierzemy dobrej jakości drewno i będziemy właściwie dbać o wykonany z niego blat, bez wątpienia posłuży nam przez długi czas. W kuchni potrzebujemy blatów solidnych, odpornych na działanie wysokiej temperatury, środków chemicznych, wilgoci, zaplamienia. Czy blat drewniany rzeczywiście spełnia te wymagania?
Kuchenny blat z drewna? Jak najbardziej!
Mogłoby się wydawać, że drewno nie odnajdzie się w kuchni, gdzie panuje specyficzny mikroklimat, ale surowiec ten jest tam bardzo mile widziany ze względu na swoje unikalne walory użytkowe i estetyczne. Nawet nowoczesne meble posiadają drewniane wykończenia i blaty, a inwestorzy bardzo chętnie decydują się na takie rozwiązania. Istotne będzie to, aby wybrać odpowiedni gatunek drewna, czyli twardy, odporny na zarysowania, uderzenia i wahania temperatur. Na korzyść blatów drewnianych przemawia naturalny wygląd, ekologia, łatwość w obróbce. Ich powierzchnia jest ciepła i przyjemna w dotyku, prezentuje się bardzo estetycznie. Ze względu na plastyczność drewna możliwe jest uzyskanie blatów w praktycznie dowolnych kształtach. Surowiec ten dotniemy na wymiar, wykonamy otwory do montażu zlewozmywaka, kuchenki, kosza czy umywalki.
Za co jeszcze cenimy kuchenne blaty z drewna?
Blaty wykonane z drewna cenione są ze względu na ich dużą wytrzymałość na zarysowania, uszkodzenia mechanicznie i działanie wysokiej temperatury. Oczywiście dotyczy to dobrego gatunku drzewa – dąb, buk, iroko, tauari, palisander. Kolejną zaletą będzie pełna dowolność łączenia z innymi materiałami wykończeniowymi, co przekłada się na ogromne możliwości aranżacyjne. Drewniane blaty kuchenne ze względu na swoją uniwersalność pasują do niemalże każdego wnętrza, niezależnie od tego w jakim stylu zostało ono urządzone. Wraz z upływem czasu drewno nie traci swojego pierwotnego piękna i można nawet je wielokrotnie odnawiać – wystarczy oszlifować powierzchnię przy pomocy papieru ściernego, po czym nałożyć nową warstwę lakieru lub oleju. Regularna impregnacja wydłuża żywotność blatu, przez co staje się on długoterminową inwestycją. Impregnacja jest niezbędna do tego, aby drewno postało odporne na zaplamienia i zarysowania. W przypadku blatu kuchennego ważne będzie to, aby wybierać twarde gatunki drewna. W przeciwnym razie na skutek krojenia zaczną łatwo powstawać rysy, przez które przedostanie się wilgoć.