1598200234-h-600-olejowoski.jpg

Jaki wosk do blatów kuchennych?

Opublikowano w dniu 23.08.2020 Kategorie: Design, Dąb

Drewniany blat kuchenny to jedyna w swoim rodzaju ozdoba kuchni, która nigdy nie wyjdzie z mody. Wybrany blat posłuży nam doskonale nawet, jeśli zdecydujemy się na całkowitą zmianę aranżacji. Czasem wystarczy tylko kilka drobnych zabiegów, by nadać mu nowy charakter, a także odświeżyć i zabezpieczyć powierzchnię drewna. Jednym z podstawowych preparatów używanych w tym celu są woski.


W jakim celu woskuje się blaty?


Wosk to preparat pielęgnacyjny do drewna, który nadaje się do pokrywania zarówno powierzchni surowych, jak i wcześniej wyszlifowanych, zabejcowanych i wykończonych na inne sposoby. Jego właściwości pomagają zachować nieskazitelny wygląd blatu oraz wzmacniają naturalną odporność twardych gatunków drewna. Woskując blaty za pomocą dobrej jakości wosków, możemy oczekiwać wysokiego poziomu zabezpieczenia przed wnikaniem wilgoci. 


Jeżeli pozostawilibyśmy surowy blat drewniany bez żadnego wykończenia, szybko pojawią się na nim pęknięcia, wypaczenia, a także pleśń. Nawet niewielka ilość wody wnikająca w drewno może spowodować z czasem ogromne szkody, dlatego warto zawczasu wyrobić w sobie nawyk regularnego woskowania blatu kuchennego. Co więcej, woski mogą posłużyć także do renowacji blatu lub zmiany jego stylu. W tym celu najlepiej wybrać wosk barwiący w kolorze, który nas interesuje.


Jakie woski do drewna znajdziemy na rynku?


Najbardziej skuteczne woski powinny zawierać w sobie spory dodatek naturalnego wosku pszczelego – już kilka procent przekłada się na lepsze uwydatnienie słojów drewna i delikatny połysk powierzchni. Prócz wosków opartych o wosk pszczeli spotkamy także preparaty, których głównym składnikiem jest parafina, łatwe w aplikacji olejowoski, a także produkty z dużą zawartością wosku carnauba. 


Ten ostatni zasługuje na szczególną uwagę, jako że jego twardość przekłada się na doskonałą konserwację mocno eksploatowanego drewna, jak choćby blaty kuchenne. Roślinny wosk carnauba wzmacnia także działanie wosku pszczelego, więc często możemy je odnaleźć w składzie jednego preparatu. 


Jeżeli chodzi o kolorystykę i końcowe efekty estetyczne, jakie uzyskuje się przy pomocy wosków, mamy przed sobą całe spektrum możliwości. Istnieją woski bezbarwne, kolorowe, woski nadające drewnu efekt wybielenia, a także produkty ciemniejsze lub jaśniejsze o ton od koloru drewna, dzięki którym subtelnie wpłyniemy na jego wygląd.


Jaki wosk warto wybrać do blatu?


Ostateczna decyzja będzie tu zależeć od efektu, jaki chcemy uzyskać. Jeśli zainwestujemy w woski renomowanych, sprawdzonych marek, każdy typ produktu będzie się wykazywał zadowalającymi właściwościami. Osoby, którym zależy na zachowaniu zalet typowego wosku, ale znacznie łatwiejszej aplikacji, powinny zdecydować się na olejowosk. Olejowoski stanowią unikatową kombinację składników ochronnych, dzięki którym uzyskamy efekt pośredni pomiędzy olejem a woskiem. 


Nie musimy się martwić, że wosk kolorowy zapewni nam niższy poziom zabezpieczenia, niż bezbarwny. Jednak to ten ostatni stanowi najczęstszy wybór, jeżeli chodzi o blaty kuchenne. Powód jest prosty – naturalne drewno cechuje się tak niezwykłym, intrygującym wybarwieniem, że na ogół nie chcemy wpływać zbytnio na zmianę jego koloru. Chodzi tu raczej o pewne uwydatnienie cech estetycznych, które posiada blat, a zatem rolą wosku będzie wydobycie naturalnego piękna użytego drewna.

Wprowadzanie zmian
Trwa dodawanie do koszyka