
Tradycyjny, rustykalny wystrój kuchni, w którym dominuje drewno i ciepłe kolory, od wielu lat przeżywa na rynku wnętrzarskim swoisty renesans. Tak urządzona kuchnia kojarzy się z przytulną, domową atmosferą, jednak nie każde drewno sprawdzi się równie dobrze w kuchennych warunkach. Dotyczy to w szczególności powierzchni takich, jak blaty, na których odbywa się przygotowywanie posiłków. Jaki blat drewniany spełni nasze oczekiwania?
Jakie blaty drewniane do kuchni – główne kryteria
Aby blat służył nam długo, a jego wygląd nie pogarszał się z czasem, musimy wziąć pod uwagę przede wszystkim to, z czego są blaty kuchenne najwyższej trwałości. Niekiedy możemy spotkać się z opiniami, jakoby decyzja o instalacji blatu drewnianego oznaczała konieczność pogodzenia się z powstającymi na nim rysami czy pęknięciami. Będzie to prawdą tylko w przypadku blatów niskiej jakości lub wykonanych ze zbyt miękkiego drewna, co zdarza się głównie w przypadku produktów DIY, stworzonych przez niefachowców.
Jeżeli chcemy wybrać blat drewniany to gdzie kupić taki, którego wytrzymałość nie będzie odbiegała znacznie od blatu kamiennego analogicznej grubości? Tu warto posiłkować się wiedzą, jaką posiadają firmy od lat pracujące z materiałem, jakim jest drewno. Blat wykonany przez wysokiej klasy producenta specjalistę powstanie z właściwie wysezonowanego drewna, a następnie wielokrotnie zabezpieczony przy użyciu odpowiednich, nietoksycznych środków. To sprawi, że będzie on całkowicie odporny na wilgoć, a w drewnie nie zaczną gromadzić się niebezpieczne dla zdrowia drobnoustroje.
Rodzime drewno – ekologia w parze z funkcjonalnością
Od pewnego czasu możemy obserwować wzrastające zainteresowanie blatami kuchennymi z drewna rodzimych, polskich drzew. Widać to zarówno w trendach prezentowanych przez magazyny o aranżacji wnętrz, jak i wśród gamy dostępnych dla konsumentów produktów. Drewno takie jak buk, dąb czy orzech okazuje się idealną bazą dla stworzenia blatu doskonałego. Ma tu znaczenie przede wszystkim twardość drewna, która w przypadku tych drzew zapewnia użytkownikowi najbardziej korzystne rezultaty.
Prócz tego istotne są tu także indywidualne cechy każdego z drzew, jak choćby specyficzny skład drewna czy jego kolor, grający dużą rolę estetyczną w wyborach zakupowych. Należy także pamiętać, że osoby zainteresowane naturalnym wystrojem wnętrza to na ogół konsumenci świadomi w sprawach ekologii. Dla osób tych sposób pozyskiwania drewna oraz droga, jaką musi ono przebyć, by cieszyć ich oczy, są często równie istotne, co efekt wizualny i funkcjonalność blatu. Na całe szczęście mogą one zdecydować się na zamówienie blatu od firmy, która pozyskuje drewno w sposób zrównoważony, nie doprowadzając do nadmiernej wycinki drzew i zaburzenia leśnego ekosystemu.
Tutaj szczególnie warto polecić koncentrację swoich poszukiwań na lokalnych gatunkach drewna. Popularne do tej pory drewno tekowe lub inne typy drewna egzotyczne są wprawdzie wyjątkowo twarde i wytrzymałe, więc ich użycie do wykonania blatu kuchennego zaowocuje niemal niezniszczalnym produktem końcowym. Jednak zapotrzebowanie na tego typu drewno na świecie grozi prawdziwą katastrofą ekologiczną w rejonach, skąd jest ono sprowadzane, a nabywca nie ma na ogół możliwości sprawdzenia, czy zostało pozyskane w etyczny, ekologiczny sposób.