
Drewniane blaty kuchenne coraz częściej pojawiają się w polskich domach, wypierając z rynku popularne i mało efektowne rozwiązania. Możliwość nowoczesnej obróbki i połączenie tworzyw to obecnie często wykorzystywane elementy w architekturze, dzięki czemu tworzy się niebanalne wykończenia wnętrz.
Jakie gatunki drewna na blat kuchenny?
Blat kuchenny to szczególne miejsce w kuchni, które narażone jest na działanie wielu negatywnych czynników. To nie tylko wilgoć, ale również wysokie temperatury oraz kwasy. Dlatego drewno i jego gatunek ma olbrzymi wpływ na wytrzymałość blatu i wpływa na jego intensywne eksploatowanie. Najczęściej wykorzystuje się dąb, buk i orzech, gdyż są twarde i odporne na odkształcenia. Nie poleca się gatunków miękkich, gdyż podatne są na zarysowania, na co narażone są blaty kuchenne. Od lat olbrzymim zainteresowaniem cieszy się głównie dąb. Nie bez znaczenia jest jego trwałość i piękny wygląd. Taki blat dębowy na wymiar to możliwość spersonalizowania pod wymogi mieszkańców. Można dowolnie dostosować kształt, wykończenie i rodzaj warstwy.
Zalety blatów drewnianych
Drewno to budulec zawsze modny. Pasuje do każdego wnętrza, bez względu na stylistykę. Doskonale wpasuje się w nowoczesne rozwiązania, jak również w rustykalny klimat. Idealnie wypełni skandynawskie dodatki, uzupełniając minimalistyczny industrializm. To naturalny i ekologiczny surowiec, który jest łatwo dostępny i wdzięczny w obróbce. Drewno samo w sobie jest piękne, dlatego nie wymaga dużego nakładu pracy podczas obróbki. Należy również wskazać, że drewno można dowolnie i wielokrotnie odnawiać, dlatego to doskonały materiał na blaty kuchenne. Zazwyczaj producenci wykorzystują lite drewno, które zapewnia mu trwałość i ładny wygląd przez lata. Aby materiał odpowiednio zabezpieczyć stosuje się naturalne oleje i woski.
Blaty na wymiar
Blat na wymiar to doskonałe rozwiązanie dla każdego, komu zależy na spersonalizowanych rozwiązaniach. Indywidualny projekt wykonywany jest na specjalne zamówienie, dostosowując wszelkie wymogi do użytkowników. Firmy produkujące tego typu blaty wykonują dodatkowo otwory na zlew, płytę grzewczą i inne elementy wyposażenia wnętrza. Dodatkowo można całość dopasować do wystających parapetów. Takie drewno jest odpowiednio zaimpregnowane, dzięki czemu zachowuje naturalny wygląd przez długie lata. Należy również wskazać, że pielęgnacja takiej powierzchni nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Blaty są odporne na wilgoć, wysokie temperatury i zarysowania. Nie przebarwiają się i nie odkształcają. To solidny i trwały budulec, który nie zmienia się przez długie lata.
Blaty drewniane to inwestycja na długi czas. Wystarczy co kilka lat oczyścić powierzchnię i ponownie ją zaolejować lub zawoskować, by drewno wyglądało jak nowe. Takie produkty do pielęgnacji są niezwykle wydajne i łatwo dostępne. Warto zapytać o tego typu środki bezpośrednio u producenta. Z pewnością poleci proste rozwiązania, dzięki którym blat zachowa swoje naturalne piękno i nada kuchni swoistego klimatu.