
Jeśli drży Ci serce na widok pięknie urządzonej i ergonomicznej kuchni to znaczy, że wszystko z Tobą dobrze! Bo każdy z nas marzy o kuchennym wnętrzu, które sprzyja gotowaniu pysznego jedzenia i rodzinnego spędzania czasu. Nie mniej jednak w przypadku kuchnie nie liczy się tylko jej piękny wygląd. Decydujące znaczenie ma jej poprawne rozplanowanie. Zachowanie ciągu kuchennego i wydzielenie odpowiednich stref pracy to główne zadanie przy aranżacji każdej kuchni, bez względu na to, czy jest ona mała, duża, otwarta, zamknięta czy z wyspą. Kilka kluczowych zasad, których należy się trzymać podczas aranżacji kuchni sprawi, że uda się nam stworzyć kuchnie marzeń.
Planowanie kuchni – od czego zacząć?
Słowa klucze, które określają ostateczny wygląd kuchni to ergonomia i funkcjonalność. Składa się na to odpowiedni układ mebli, wysokość blatów, głębokość zlewu i szafek, maksymalne wykorzystanie przestrzeni, prawidłowe oświetlenie oraz wydzielenie stref.
Strefy w kuchni
W nawet najmniejszej kuchni kluczowe jest wydzielenie stref zgodnych z ruchem wskazówek zegara (dla osób leworęcznych w odwrotnej kolejności), co gwarantuje płynne poruszanie się po niej podczas przygotowywania posiłków. Na strefy te składają się: strefa zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania i gotowania.
Do strefy zapasów zalicza się lodówka i zamrażalka oraz szafka, w której przechowujemy wszystko to co jest nam potrzebne do przygotowywania posiłków. Strefa ta powinna znajdować się jak najbliżej wyjścia, co umożliwia szybkie i bezproblemowe rozpakowywanie zakupów. Strefa zapasów płynnie powinna przechodzić w strefę przechowywania, gdzie umieszczone są garnki, sztućce, talerze i drobne AGD. Strefa zmywania, w której umieszcza się także zwyczajowo kosz na śmieci i zmywarkę przechodzi w kolejną strefę, w które przygotowuje się posiłki. W tej strefie kluczową rolę odgrywa blat roboczy o odpowiedniej grubości i wysokości, sprzyjający swobodnej pracy. Blat powinien być solidny, odporny na zarysowania, zabrudzenia i intensywną eksploatację. Idealnie do tego sprawdzą się drewniane blaty dębowe, które poza wyjątkową wytrzymałością wprowadzają do kuchni naturalny akcent. Jeśli zastanawiacie się jaką powierzchnię powinien stanowić blat roboczy w kuchni, odpowiedź zawsze jest jedna – jak największą i to w każdej ze stref.
W następnej strefie znajdują się takie elementy wyposażenia jak kuchenka, mikrofala i piekarnik. Nie może też zabraknąć okapu w wersji nowoczesnej lub klasycznej, w zależności od aranżacji kuchni.
Przy planowaniu kuchni, która ma być wygodna w użytkowaniu, warto pamiętać o zachowaniu trójkąta roboczego. Jest to zasada, zgodnie z którą rozstaw między lodówką, kuchnią a zmywarką powinien mieć plan trójkąta, i wynosić w zależności od wielkości kuchni od 90 cm do 270 cm.
Układ mebli w kuchni
Warto zaznaczyć, że przy planowaniu kuchni można kierować się układem mebli. Każda propozycja pozwala na funkcjonalne ułożenie mebli z zachowaniem stref i trójkąta roboczego. Mamy do wyboru kuchnię jednorzędową, dwurzędową, w kształcie litery G, L, U i z wyspą. Najbardziej popularnym rozwiązaniem jest kuchnia z wyspą. Takie rozwiązanie pozwala na maksymalne wykorzystanie przestrzeni i swobodne ułożenie trójkąta roboczego. Decydują się na urządzanie kuchni zawsze warto stawiać na dobrej jakości materiały i wykończenie, które pozwali na bezpieczne i długie użytkowanie.